Viderekomne kodere

Kan du programmering allerede? Flott! Denne siden er for deg.

Mange oppdager at de har en interesse for programmering, men er usikre på hvordan de kan gå videre for å lære mer. LKK ønsker å hjelpe ved å formidle både lærestoff  og kontakt med likesinnede, samt veiledning til videre utdanning innenfor informatikk og realfag. Vi har en egen møteserie for ungdommer som er interessert i koding og IT. I tillegg finner du på denne siden noen tips til ressurser for å lære mer.

Veien videre – noen anbefalte ressurser

Mange har lært seg programmering på egenhånd, og her er et innlegg med noen gode tanker om hvordan en kan gå frem. Ikke minst anbefaler han å lese fagbøker. Lengre nede er noen forslag. Det finnes også mange gode ressurser på Internett for å lære seg programmering, og nedenfor er noen vi kan anbefale.

For det som har vert gjennom kodeklubbens introduksjonsoppgaver, finnes det også noen gode ressurser på norsk:

På engelsk finnes det tilnærmet uendelig mye lærestoff på nettet, og her er noen forslag:

Når man utvikler programmer er det ofte behov for matematikk utover det en lærer i videregående skole. For eksempel trenger vi lineær algebra når vi skal gjøre beregninger med vektorer og matriser. Hvis du har lyst til å lære mer om denne grenen av matematikken og har en grunnleggende forståelse av å løse ligninger, så kan du sjekke ut følgende lenker:

Dersom du liker matematikk veldig godt, så anbefaler vi å sjekke ut Diskret Matematikk, for eksempel gjennom videoforelesninger fra MIT.

Materiellet ovenfor er tilgjengelig helt gratis på nett. Her er noen forslag til gode bøker om informatikk og programmering, noen på nett og noen på papir:

(Vi tar gjerne imot kommentarer til denne listen over læringsressurser, ta gjerne kontakt.)

Forum og arrangementer

Det finnes et norsk forum på Facebook for ungdommer som er interessert i koding og informatikk. LKK arrangerer møter for dere som driver med dette på fritiden, foreløbig i Oslo og Trondheim. Møtene holdes hos bedrifter og institusjoner som er spennende fremtidige arbeidsplasser for dere. Møtene annonseres på arrangementsoversikten til LKK og på forumet. Her kan du lese om noen tidligere møter:

Norsk Informatikkolympiade (NIO) er en konkurranse for programmerere, hvor de som vinner den norske finalen går videre til en internasjonal konkurranse. Du kan uansett ha interesse av å besøke NIOs nettsted og deres ressurser.

Har du lyst å bidra som veileder?

Mange steder er det behov for frivillige til å starte eller drive kodeklubber eller arrangementer for å lære bort programmering. Hvis du er interessert i å være med som veileder, ta kontakt med din nærmeste kodeklubb eller skriv til oss i LKK.

Utdanning

Det finnes veldig mange utdanninger innenfor IT og andre realfag. Klarer du skolen fint og er interessert i å skape ting med datamaskinen og annen teknologi? Da anbefaler vi deg å velge et utdanningsløp som gir deg muligheten til å fortsette frem til en mastergrad, dersom du finner ut at du ønsker det. Hvis du går på ungdomsskolen eller nettopp har startet på videregående er det fremdeles lenge til du skal velge utdanning, men nedenfor finner du lenker til noen universiteter og høyskoler som kanskje kan bli aktuelle for deg.

  • På NTNU i Trondheim er realfagstudiene fordelt over tre ulike fakulteter, nemlig IME, NT og IVT. Det er IME-fakultetet som tilbyr utdanning innen informasjonsvitenskap, datateknikk og elektronikk m.m., men alle er verdt å sjekke ut for å finne noe som kan passe deg.
  • På Universitetet i Oslo finner du alle realfagstudiene på MN-fakultetet.
  • Universitetet i Bergen tilbyr også en rekke utdanninger, også her kalles det MN-fakultetet.
  • Dersom du har lyst å studere i Tromsø så finner du studieoversikten for NT-fakultetet her.
  • Høyskolen i Gjøvik tilbyr også en del studieretninger innen informatikk og teknologi som er verdt å sjekke ut.

Når tiden kommer for å gjøre ditt valg vil du måtte vurdere disse og mange andre studier både i Norge og i utlandet.