20140920_155551_exp

Den siste måneden har det vært tre åpne arrangementer for kidsa i Oslo. Her er en kjapp oppsummering.

Forskningstorget er et årlig arrangement under Forskningsdagene i September, der mange institusjoner lager en felles utstilling på Universitetsplassen i Oslo sentrum, midt mellom Stortinget og Slottet. Her har Scratch-programmering vært en del av utstillingen i barneteltet siden 2009. De første årene ble utstillingen drevet med hjelp fra mine kolleger ved Forsvarets Forskningsinstitutt. De siste par årene har naturligvis LKK frontet programmering for kidsa her, men fortsatt med god støtte fra FFI. Opplegget er ganske enkelt: vi setter ut datamaskiner med Scratch og hjelper barna å lage sitt første program, og deler ut brosjyrer med linker til ressurser på nett slik at de kidsa som vil kan fortsette hjemme. Utstillingen var også krydret med demo av Arduino og Makey Makey. I år var Torget åpent fredag 19. og lørdag 20. september. Fredagen er den travleste dagen, da kommer drøssevis av skoleklasser reisende og fyller opp hele universitetsplassen. Som bildet nedenfor viser var det full trøkk med hundrevis av barn og ungdommer som komm forbi selv i vårt hjørne av utstillingsområdet. Lørdagen er roligere, med mest familier og roligere tempo. I år var det tydelig at en del barn har fått prøve Scratch i andre sammenhenger, og det er veldig hyggelig. Men mange fikk oppleve å skrive sitt første program disse dagene!

Kodekveld for alle interesserte fikk vi endelig arrangert 26. september, i lokalene til Westerdals (tidligere NITH). Dette var fredagen før høstferien, men likevel stilte et trettitalls deltakere denne fredagskvelden. Vi hadde tre parallelle aktiviteter: Scratch, ComputerCraft (tekstbasert programmering i Minecraft-verden) og Blender (avansert 3D-animasjon). Størstedelen av deltakerne flokket seg i ComputerCraft-avdelingen der Geir Arne Hjelle veiledet dem gjennom sine nylagde oppgaver. Som bildet nedenfor antyder var det mye fokusert jobbing med å få ting til å skje i Minecraft-verdenen. For de som aldri hadde programmert før anbefalte vi Scratch, der vi kjørte Kodeklubb-oppgaver for fire kids med foreldre. Til Blender kom det bare en deltaker, som ivrig sugde til seg det instruktør Øystein Skauli viste av modellering og animasjon. Tilbakemeldingen på Metup etterpå var “Superspennende, lillebror sitter nå og underviser storebror”. Stor takk til Kristine Sundt Lorentzen og Westerdals for fine lokaler og snacks til kidsa!

Ungdomsgruppa for kodeinteresserte ungdommer hadde sitt første møte dette semesteret hos meg på FFI onsdag 1. oktober. Disse møtene er for de som går på ungdomsskole eller videregående, og som driver med koding som hobby. Det er ikke så mange av disse, men det er desto større grunn til å inspirere dem til å fortsette å lære seg ting på egenhånd. Det passet bra å ha møtet i høstferien, for da kunne vi samles på dagtid og få se instituttet i full aktivitet. Vi var innom kontrollrommet for en satellitt, en mobil dronelab, elektronikklab, miljøtestlab, renromslab og til slutt det mekaniske verkstedet, fullt av datastyrte maskiner. Vi fikk god tid til å prate over lunsj, og et par nykommere fikk anledning til å koble seg på nettverke som ungdommene har etablert seg imellom. (Jeg nevner til slutt at vi gjerne tar imot invitasjoner til faglig inspirerende bedriftsbesøk for denne gjengen, som ganske sikkert vil bli attraktive jobbsøkere om ikke så mange år!)

 

20140919_12000020140920_155551_exp

Fra Forskningstorget: I mylderet på den første dagen ser vi LKKs Geir Arne Hjelle og FFIs Harald Hovland.

20140912_234016_Richtone(HDR)

Forberedelser til Forskningstorget: oppdatering av programvare på en bunke med laptopper, sent om kvelden hjemme hos Torbjørn.

20140926_192935 20140926_190348

Fra kodekveld 26. september: I den største klassen ble det jobbet intenst med programmering i ComputerCraft. I den minste klassen, med én elev, ble det jobbet like intenst med 3D-modellering og animasjon i Blender.

20141001_121915

Ungdomsgruppa samlet til lunsj på FFI.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar