Kodeklubb i regi av NAV-prosjektet "Koding og arbeid"

En solfylt ettermiddag i juni på Tøyen. Forbi de travle spisestedene på torget suser en gruppe barn løpende, med diplom i den ene hånda og en ispinne i den andre. De har nettopp kommet ut av den siste kursdagen med kodeklubben. 

“Hvorfor kan vi ikke komme flere ganger?” spør én. Lars Toft smiler nikkende: “Ja, det er et godt spørsmål”. Kodeklubben har skjedd i regi av prosjektet hos NAV som han er leder for, “Koding og arbeid”. Dette er et samarbeid mellom NAV og områdesatsingene i Oslo, delprogram sysselsetting og Lær Kidsa Koding”

Arbeidsledige ungdommer

Prosessen starter når flere stillinger som kodeinstruktør blir lyst ut på NAVs nettside internt. Blant arbeidsledige ungdommer registrert hos NAV, finner ungdomsveiledere aktuelle kandidater og oppfordrer dem til å søke. Kandidatene som havner i målgruppen for prosjektet er unge voksne mellom 18 og 30 år som kunne tenke seg en fremtid innen IT eller arbeid med barn, noen av dem har aldri jobbet før, andre har mistet kontakten med arbeidslivet. 

“For hver prosjektperiode sikter vi på å ansette seks stykker fra hver bydel. Målet er å få dem nærmere arbeidslivet gjennom opplæring og jobberfaring”, sier Lars. Hver prosjektperiode varer i to til tre uker, i tillegg til at NAV følger opp ungdommene i etterkant basert på erfaringene som er gjort. 

Videre er prosessen lik enhver rekrutteringsprosess. Søkerne blir innkalt til jobbintervju og skal vise seg fra sin aller beste side. De som gir det beste inntrykket, og som blir vurdert å ha de beste forutsetningene for å ha nytte av jobben blir ansatt. Deretter vil de ansatte gjennomgå opplæring over fire dager, før de får ansvar for tre til fire kurskvelder som kodeinstruktører. For å planlegge og gjennomføre kodeklubb-treffene bruker instruktørene oppgaver fra Lær Kidsa Kodings nettsider.

“Vi opplever at gjennom å gi ungdommene en faktisk jobb, får de nødvendige erfaringer knyttet til arbeidslivskunnskap, jobbsøkerprosesser og hva som kreves for å stå i jobb”, forteller Lars.

2 av 3 i jobb innen ett år

Gjennom de få ukene ungdommene deltar i prosjektet opparbeider de seg kunnskap og erfaring de har nytte av videre i arbeidslivet. Lars forteller at prosjektet utstyrer brukerne med konkrete verktøy som er relevante for arbeidsmarkedet og som de selv kan videreutvikle og dermed få eierskap til sin egen utviklingsprosess.

Med en økt selvtillit og mestringsfølelse stiller ungdommene sterkere i møte med arbeidslivets utfordringer. De har vært gjennom en tradisjonell jobbsøkerprosess, fått oppleve å tilegne seg kunnskap i et nytt fag og en økt ansvarsfølelse i møte med kodeklubbdeltakerne. 

En dominoeffekt

“For meg var det viktigste å bygge på med erfaringer og ta flere sjanser. Det skapte en dominoeffekt. Jeg ville utvikle meg som person, og det hjalp nøyaktig med det. Bygde litt karakter og ble åpen for muligheter.” forteller Abdullahi 25 år fra Vestre Aker, en av prosjektets instruktører som etter prosjektets slutt har fått seg jobb innen IT. “Jeg ble mer og mer ivrig til å gjøre noe, og ble strengere med meg selv. Det aller viktigste er å ha troen på seg selv.»

Hele 63% av deltakere så langt har fått seg jobb innen ett år etter å ha deltatt i prosjektet. En enorm overgang til arbeid gjennom en kort, men intensiv oppfølging.

Lars er stolt over resultatene: “Dette er ungdom som for ulike grunner opplever vanskeligheter med å komme seg i jobb. Gjennom deltakelse i Koding og arbeid har de fått en styrket selvtillit og opparbeidet viktig erfaring de kan bygge videre på i arbeidslivet”.

Les mer om prosjektet her.