Har du noen gang lurt på hva som skjer på en kodeklubb? Eller hvem folka bak klubben er?  Vi starter en ny serie – Månedens kodeklubb – der vi trekker ut en tilfeldig klubb registrert hos oss og får høre fra deres leder om nettopp dette! I denne serien får vi høre fra dyktige ildsjeler om hva klubben deres driver med, hvilke prosjekter de har jobbet med den siste tiden, og hva deltakerne på klubben synes om å gå på kodeklubben. De har også gode tips til andre kodeklubber og til de som ønsker å starte egne klubber i fremtiden.

  Kodeklubbens koordinator

  Navn: Håvard Ellefsen

  Alder: 53

  Yrke: Leder etableringen av Digital Expert Alliance, et nettverk av ansatt-eide IT konsulentselskaper i Norden og Baltikum som samarbeider for å kunne finne riktig kompetanse til kundene og vinne større prosjekter.

Vi sparker serien i gang med å høre fra Drammen kodeklubb! Kodeklubben har vært aktiv siden 2015-16, og møtes en lørdag i måneden på Drammensbiblioteket.

Startet som forelder

Håvard er en engasjert type som alltid har elsket å drive med IT. Han kom inn i kodeklubben i 2017, og er nå en av flere ildsjeler som drifter klubben. Sølve Heggem trekke frem, som en av klubbens klipper gjennom klubbens historie.

Hvordan ble du involvert med kodeklubben?

Jeg har to barn som på den tiden var i perfekt kodeklubb-alder, og tenkte at dette var midt i blinken å ta de med på. Vi møtte opp og jeg som forelder ble automatisk involvert i klubben etter det egentlig! Jeg har alltid elsket å drive med IT, og syns kodeklubben er et skikkelig kult opplegg for barn med teknologiinteresse.

Størst fokus på at barna har det moro!

Hva slags aktiviteter driver deltakerne i klubben med?

Vi fokuserer mest på at de oppmøtte kan få jobbe med oppgaver og utstyr som de ikke har hjemme, og så kan vi hjelpe dem videre når de trenger det. Ofte kommer de sammen med foreldre som kan være minst like interesserte i kodingen som barna!

 Vi har også hatt noen korte kurs og presentasjoner der vi har vist litt Python-koding. I tillegg har vi hatt besøk fra en lokal skole som har vist frem arbeidet de har gjort i sammenheng med First Lego League. Ungene syntes det var skikkelig inspirerende! 

Jeg kan også si at Super:bit-settet vi fikk for en tid tilbake har blitt flittig brukt. Her er det mange Bit:boter som ikke henger så godt sammen lenger, etter mange timer med lek! 

Det viktigste er at ungene koser seg

Hva er ditt beste tips til andre som driver eller som skal starte en ny kodeklubb?

Ikke gap over for mye! Det viktigste er at ungene koser seg, og det skal ikke så mye til. Jeg vil også oppfordre alle foreldre til å bli med! Ofte har foreldrene like mye glede av kodeklubben som ungene, som er stas å se. Mange av foreldrene har også blitt frivillige i klubben. Det skal ikke så mye til å bli frivillig og det er veldig lav terskel for å komme i gang. Dersom du er interessert finnes det masse gratis materiale ute, blant annet på Lær Kidsa Kodings nettsider, som kan brukes på kodeklubben. 

Hvorfor er kodeklubben et viktig fritidstilbud for barn og unge?

Jeg synes det er viktig å ha en arena hvor de som er interessert i programmering og hvordan teknologi fungerer, kan møtes. Det finnes mange arenaer for gaming og andre tradisjonelle fritidsaktiviteter, men det er et behov blant teknologiinteresserte barn å ha en arena der de får utløp for sine interesser og møte likesinnede. Dessuten er kodeklubben et sted som har tilgang på morsomt teknisk utstyr, og vokse som kan hjelpe ungene videre. Dessuten trenger Norge mer teknologikompetanse, og det kan kodeklubbene bidra til å styrke!

Solveig som er på kodeklubb sammen med pappa og koder Flappy Bird i Scratch. “Jeg vil lære meg å kode for å kunne programmere i Minecraft!”.
Marius går i 8. klasse og er veteran i Kodeklubb-sammenheng, og vil kanskje prøve seg som ungdomsinstruktør til høsten!

Lokalt næringsliv bidrar til å gi jobb til lokale ungdommer

Samarbeider dere med eksterne aktører for å drifte kodeklubben?

Ja! Vi er så heldige at vi har et godt samarbeid med Drammensbiblioteket. Her får vi låne flotte lokaler der barna kan boltre seg på. Vi mottar også støtte fra Næringsforeningen i Drammensregionen, og Drammen Works som er et start-up nettverk. I tillegg har vi vært så heldige at ærverdige Drammens Tekniske Forening har tatt inn Kodeklubben Drammen som en del av seg og hjelper oss både økonomisk og ikke minst administrativt. Takket være deres støtte har vi fått muligheten til å lønne hele fire flotte, lokale ungdommer fra ungdomsskolen og videregående. Gjennom dette samarbeidet har vi nå muligheten til å ta imot hele 30 barn på en kodeklubbsamling uten å måtte bekymre oss for å ikke ha nok instruktører, samtidig som vi har muligheten til å tilby arbeidserfaring til disse dyktige ungdommene.

Luka går 1. året på videregående og har jobbet som ungdomsinstruktør på kodeklubben siden i fjor høst. “Det er moro å kode! Det å kunne starte med ingen ting og skape noe. Jeg liker godt å hjelpe andre med å lære.”

En stor takk til Håvard for en hyggelig og inspirerende prat! Dersom dere ønsker å se mer innhold fra Kodeklubben Drammen, og kanskje ta turen dit en lørdag kan dere besøke deres Facebook-side.