Forskningsrådet med støtte til Lær Kidsa Koding

Forskningsrådet tildeler Lær Kidsa Koding millionbeløp for å bistå Kodeklubbene å komme i gang etter korona igjen, samt å starte nye og videreutvikle dem. Gjennom Kodeklubbene kan barn og unges digitale kompentanse og forståelse av digital teknologi styrkes, og på sikt bidra til at flere velger å ta en utdannelse innen realfag og teknologi.

Fra oppstarten i 2013, til Korona-krisen rammet Norge, etablerte frivillige i Lær Kidsa Koding over 190 Kodeklubber over hele landet. Aktivitetsnivået var på omtrent 1.400 gratis arrangementer per år, ca. 27 per uke, med over 50.000 barn som deltar årlig gjennom Kodeklubbene. Det kommer i tillegg til våre andre arrangementer. I 2021 hadde vi for eksempel over 120.000 påmeldte til Kodetimen. 

Nå som vi endelig ser at samfunnet begynner å riste av seg pandemien, er det mange barn og unge som skal få gå på kodeklubber igjen. Nå skal vi få i gang den frivillige aktiviteten i kodeklubbene og andre steder. Vi skal kartlegge behov, legge til rette og tilby nødvendig støtte til aktivitetene i Kodeklubber over hele landet. Støtten fra Forskningsrådet gir oss mulighet til å ansette en Community Manager som vil få dedikert ansvar for dette.

Vi er utrolig glade og takknemlige for at Forskningsrådet støtter det viktige arbeidet med å lære barn og unge teknologi og digital kompetanse gjennom Lær Kidsa Koding. Tildelingen styrker oss betraktelig og medfører blant annet at vi har mulighet til å gå fra en til to ansatte, som er et kjempeløft for oss. 

Kodeklubbene tilbyr et sosialt fellesskap, for barn som er interessert i teknologi, eller i å være skapende med koding og teknologi, på lik linje med for eksempel skolekorps og idrettslag. Vi har gjentatte ganger erfart at barna som deltar på kodeklubber har oppdaget interesser og talent, og mange tar med seg det videre og søker skole og utdanning innenfor teknologi eller realfag.

Dette er en anerkjennelse av det gode arbeidet vi gjør. Sammen med partnerne våre bygger vi opp en infrastruktur for å lære barn koding som et fritidstilbud. Dette vil komme både barn og samfunn til gode.

En viktig del av vår virksomhet er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og bli kjent med informatikk som fag. Støtten fra Forskningsrådet blir et viktig bidrag sammen med støtte fra våre partnere i Kodebanken; Homenet, Schibsted/Finn, Cisco, Tekna og Altibox – med disse ressursene kan vi fortsette å tilby kostnadsfrie og inkluderende tilbud til barn og unge over hele landet.