Kodetimen for foreldre, ildsjeler og bedrifter

Kodetimen er en skoletime med programmering, ferdig tilrettelagt for elever på alle klassetrinn. Det er gøy og motiverende, og elevene ser at de kan lære å mestre datamaskinen som et kreativt verktøy. Kodetimen er en stor dugnad hvor vi hjelper til med å bringe Norge inn i det 21. århundre!

Kodetimen logo 72 dpi - darija

6. Både store og små i sving

Kan jeg som ikke er lærer bidra til Kodetimen? Ja, det kan du! Denne siden er for de foreldrene, bedriftene og andre ildsjeler som har lyst å hjelpe sin lokale skole med å undervise i koding.

Send en mail til læreren eller foreldre! Her finner du noen maler.

One-Page om kodetimen

Ensiders intro

Mange elever har sine egne nettbrett og smarttelefoner – og likevel er det nesten ingen som lærer hvordan datamaskiner faktisk fungerer. Vi har aldri vært omgitt av så mange datamaskiner som nå, likevel undervises det mindre i programmering på grunnskolen nå enn for 20 år siden. Hvordan kan Norge da bli en foregangsnasjon i en digital verden? Enkle digitale aktiviteter kan lære barna systematisk problemløsing og gi dem nye muligheter til å uttrykke seg kreativt. Selv om på langt nær alle elevene skal jobbe innen IT, så vil programmering være en verdifull ferdighet å ha. Uansett om en skal jobbe med fornybar energi, helse & omsorg, salg & service, økonomi eller noe annet, så vil en ha interaksjon med datamaskiner og dermed har nytte av å vite hvordan de fungerer.

Kodetimen er…

– En samling nettbaserte oppskrifter som hvem som helst kan gjennomføre med en nettleser eller nettbrett. Eller uten datamaskin. Ingen tidligere erfaring er nødvendig, men det anbefales sterkt at læreren går gjennom opplegget selv i forkant. Vi tilbyr undervisningsopplegg rettet mot alle elever fra og med barnehagen og opp til og med videregående skole. Påmelding gjøres på kodetimen.no, og på kidsakoder.no/kodetimen/forberedelse kan dere lese om hvordan Kodetimen kan forberedes og gjennomføres.

Vi har laget et ensiders infoskriv som du kan sende til arbeidsgiver, skolen, eller stikke i hånda til sjefen.

Informer skoler og foreldre

Det er mange skoler som ikke har hørt om Kodetimen eller kjenner til hva initiativet går ut på. Det er mange som stiller seg positive til å delta dersom de får informasjon om opplegget, og en kan dermed gjøre store bidrag ved å hjelpe oss å spre informasjonen rundt til skolene. Dette kan gjøres ved å sende en epost til læreren du har kontakt med eller rektoren på skolen. Du kan også ta det opp på foreldremøter eller andre relevante forum.

Dersom du ikke har tilknytning til en skole, så er det allikevel mulig å sende rektorer/lærere en epost og gi informere, eller ved å spre informasjonen til andre som kan ta det videre. For eksempel kan du spre informasjonen til dine bekjente i sosiale medier som Facebook, Twitter Instagram eller en blogg, du kan fortelle det videre til foreldre i nettverket ditt eller få bedriften din til å sende ut informasjon om Kodetimen til alle sine ansatte.

Det er også mulig å skrive et innlegg om Kodetimen til lokalavisen og oppfordre kommunen og lokale skoler til å delta. Slike innlegg blir ofte svært godt mottatt av lokal presse.

Vi har laget en egen samling med brosjyrer, maler til mailer, grafisk profil og t-skjorte design. Her finner du den: Ressurser for kodetimen. Og her er noen utkast til e-post som du kan bruke når du sender mail til skolen.

Hjelpe til med gjennomføring av Kodetimen

Dersom du brenner for teknologi og mener at Kodetimen er viktig å gjennomføre, så kan du hjelpe skoler med gjennomføringen på følgende måter:

  • Som forelder kan du tilby deg å hjelpe læreren i klasserommet når klassen til barnet ditt skal gjennomføre Kodetimen
  • Som privatperson kan du tilby deg til skolen og si at du kan hjelpe klasser med å gjennomføre Kodetimen i klasserommet
  • Som bedrift kan du stille de ansatte sin tid til disposisjon for skoler slik at de får gjennomført Kodetimen
  • Dersom du ikke har mulighet til å delta under selve gjennomføringen, kan du kanskje tilby deg å holde kurs for lærerne i forkant.

Sponsing av t-skjorter

Vi håper at mange bedrifter kontakter skolene og tilbyr sponsing t-skjorter til klassene. Dette kan motivere skolene til å melde seg på, og gjør at det er ekstra stas for elevene å være med. T-skjortene bør da inneholde Kodetimen sin logo, gjerne sammen med bedriften sin. Forslag til design av t-skjorter finner dere her.

Til bedrifter som bidrar med ansattes tid, sponser materiell eller bidrar på andre måter: gi oss beskjed! Vi vil gjerne promotere bidraget og legge logoen deres blant samarbeidspartnere!

Synlighet på nettsider og i sosiale medier

Legg gjerne Kodetimens logo på nettsidene deres sammen med en kort tekst og link til kodetimen.no for å vise at dere støtter initiativet. Link også til også våre sider på sosiale medier, hvor dere bruker hashtaggen #kodetimen og tar med @kidsakoder på Twitter og tagger Lær Kidsa Koding (fb.com/kidsakoder) på Facebook.

Oversette materiell

Hjelp oss å oversette Kodetimens materiell fra engelsk til norsk. Code.org lager hvert år nytt materiell som de fleste land i verden benytter seg av, også vi i Norge. Dere kan hjelpe til via crowdin.com/project/codeorg/invite og code.org/translate.

Kontakt

Send gjerne spørsmål eller kommentarer til kodetimen@kidsakoder.no.