Hjemmekodeklubben

Hjemmekodeklubben er et initiativ fra Lær Kidsa Koding for å hjelpe flere i gang med koding. Hjemmekodeklubben som konsept oppstod under begrensningene som trådde i kraft under corona-pandemien i mars 2020. Les mer om Hjemmekodeklubben nederst på siden.

Bli med i Facebook-gruppa vår!

I gruppa Hjemmekodeklubben på Facebook møter du andre voksne som ønsker å lære kidsa koding; Lærere, foreldre og ildsjeler fra hele landet møtes og utveksler ideer og lærer av hverandre! Her kan du spør om tips!

Kom i gang med koding nå!

Vi har mange oppgaver som passer for barn og unge i alle aldre. Trykk på bildet for å komme til dagens kodeutfordring! Du finner flere oppgavesett lenger ned på siden.

Besøk YouTube-kontoen vår!

Vi samler på kurs og inspirasjonsfilmer som vi finner i nettverket vårt. Her finner du instruksjonsvideoer for alle aldre, og i alle programmeringsmiljøer! Og tips oss gjerne om du har en bra video du vil dele med flere.

Jobber du med barn?

Lær Kidsa Koding har lenge jobbet for å hjelpe barnehager, skoler og SFO/AKS med å ta i bruk koding i undervisningen. Koding er et utmerket tverrfaglig verktøy, og kan brukes i alt fra matematikk til språkfag og kunst og håndverk, og selvsagt til lek og moro! Bli gjerne med i lærernettverket vårt på Facebook, og sjekk ut skolesidene våre. Vi håper Hjemmekodeklubben inspirerer flere voksne som jobber med barn til å lære kidsa koding!

Foreldre, se her!

For at barna skal oppleve hjemmekodeklubben som en spesiell aktivitet, kan dere f.eks. lage en plakat som sier “Kodeklubb arrangeres ved spisebordet klokka seks”.  Det gjør det lettere for barna å sette fantasien i sving, samtidig som mange av oppgavene våre er engasjerende for hele familien, og barna føler at de de er med på noe morsomt og spesielt! Familiens egen kodeklubb!

Kom i gang med

Scratch er et grafisk programmeringsspråk som er laget for at barn og unge enkelt skal lære seg programmering. Programmering i Scratch er litt som å bygge med Lego, og vi har laget mange prosjekter slik at du enkelt kan komme igang med å lage dine egne spill.

Slik kommer du i gang med Scratch

  • Gå til scratch.mit.edu.
  • Dersom siden er på engelsk så kan du bytte til norsk ved å gå helt ned på siden og velge Norsk Bokmål eller Nynorsk.
  • Dersom du ikke har bruker så kan du lage det ved å trykke på Bli Scratch-bruker, øverst til høyre.
  • Vi har en egen guide for veiledere og lærere: Kom i gang med Scratch.
  • Du finner over 40 ulike oppgavesett for Scratch på våre oppgavesider

Flere oppgaver

Her finner du et utvalg forskjellige oppgaver vi har valgt ut til skoler og kodeklubber tidligere, som ikke krever stort flere dingser enn nettbrett/datamaskin, men “uten datamaskin”-oppgavene krever gjerne litt annen type utstyr. Oppgavene dekker et aldersspenn fra ca 6 til ca 16 år, eller fra helt nybegynner til viderekommen. Oppgavene skiftes ut med jevne mellomrom.

For de yngste

Middels

For de viderekomne

Kom i gang med

Super:bit-logo

super:bit-oppgavene våre baserer seg på at man har tilgang på en micro:bit. Siden vi vet at stadig flere barn faktisk har sin egen micro:bit, eller har tilgang på det gjennom skole og kodeklubber, lenker vi til disse oppgavene her.

super:bit er et fellesprosjekt mellom Lær Kidsa Koding, NRK og Vitensenterforeningen. Sammen skal vi inspirere: Barn og unge skal få kunnskap om og forståelse for teknologi, algoritmisk tenkemåte og programmering. Lærere og andre voksne skal få innsikt, evne og lyst til å undervise i programmering. I den lokale kodeklubben kan barn fortsette å lære enda mer.

super:bitkodetimen er oppgaver som lar deg kode med micro:bit i kodetimen. Det passer både for de som har programmert i micro:bit før eller gjennomgått opplæring fra Den teknologiske skolesekken gjennom de norske vitensentrene, og krever lite ekstrautstyr utover en micro:bit og iPad eller PC/Mac.

Her er oppgaver i micro:bit dersom du har lyst til å være en del av super:bit-kodetimen:

Hvorfor Hjemmekodeklubben?

Vi i Lær Kidsa Koding har alltid ønsket å bidra til like muligheter for alle. Da myndighetene satte en stopper for både skoler og fritidsaktiviteter i mars, kastet vi oss rundt og opprettet Hjemmekodeklubben. Tanken bak Hjemmekodeklubben er å ha en tjeneste som alle kan benytte seg av. Foreldre kan arrangere “Hjemmekodeklubb” for rastløse barn og for eksempel lage eggedosis og smørbrød ved hjelp av koding, eller deres helt egne spill. Barn kan gå inn på denne siden og trykke “Begynn å kode nå!” og så er de i gang på få sekunder. Lærere kan bruke denne nettsiden og alle våre andre ressurser til å bruke koding i hjemmeundervisningen, og selvsagt også når skolene åpner igjen.

Spørsmål, ideer eller lyst til å bidra? Kontakt oss på Facebook, eller send mail til info@kidsakoder.no