Bedriftskodeklubb er en fin måte å skape samhandling på! Her er glade barn og voksne på kodeklubb i Statnett SF’s lokaler i Nydalen i Oslo. Vil du gjøre det samme i din bedrift?

Under Arendalsuka 2017 hadde konsernleder i Statnett SF, Auke Lont, kurs i programmering med Helge Prestrud Astad. Kurset var en del av initiativet “Lær sjefen Koding” som Lær Kidsa Koding skal gjenta under Arendalsuka i år.

Når sjefen kan kode kan hvem som helst klare det. Statnett har arrangert kodeklubb for sine ansattes barn over hele Norge. Det har vært en stor suksess forteller Auke:

“I Statnett sier vi at fremtiden er elektrisk. I tillegg er fremtiden digital. Å lære opp fremtidens statnettere er viktig for oss. Vi har et økende behov for mennesker med digital elektrisk kompetanse.”En bedriftskodeklubb er med på å utvikle fremtidens digitale helter. Dessuten er dette et godt sosialt tiltak i bedriften. Ansatte samhandler på en annen måte når de ser hverandre sammen med barna sine. Statnett er blitt enda bedre sammensveiset på grunn av kodeklubbene rundt om i landet. Statnett har hatt flere kodeklubber på hovedkontoret i oslo, og i tillegg arrangementer i Alta, Trondheim og Sunndal. Barna har lært Scratch, Code Studio og micro:bit, og foreldrene har lært hverandre å kjenne og at barnas skjermtid ikke nødvendigvis skal være kun konsumering av innhold, men kan være en skapende, lærende morsom aktivitet!

I tillegg til å arrangere kodeklubber internt har også Statnett donert de ansattes julegave 2017 til Lær Kidsa Koding: 200000 kroner går til å lære opp de barna som ikke normalt kommer på en Kodeklubb.

Bedrifter kan fint lage egne interne Kodeklubber. Lær Kidsa Koding sentralt har mange ferdige opplegg for hvordan en kan starte opp og oppgaver en kan gjøre i kodeklubben. Bedriften kan med en kodeklubb gjøre noe meningsfullt som gir verdi til både sine ansatte og lokalsamfunnet.

Teambuilding har lett for å ende opp med en enkel ettermiddagsktivitet som inkluderer alkohol. Slike aktiviteter er vanskelige for barneforeldre å delta på, og kan også virke ekskluderende for noen. Kodeklubb for de ansattes barn er samlende for både barneforeldre og de frivillige. Det å møte kollegene sammen med barna sine, gir rett og slett et nytt og annet inntrykk.

Slik startet vi kodeklubber i Statnett

Intern bedriftskodeklubb trenger ikke mye planlegging. Lokalene må være store nok til alle som kommer, husk nok strøm til alle! Barnas laptoper er ofte eldre og krever hyppigere lading.

Nettverket må takle at mange logger seg på samtidig. de fleste oppgavene Kodeklubben tilbyr er i nettlesere og krever litt, men ikke mye nettrafikk. For nettverket er det ofte antallet påkoblinger, ikke mengden datatrafikk som er begrensende.

I Statnett har det vært både lørdagskoding og ettermiddagskoding. Det er kjekt å dele det i to bolker med en liten pause i mellom. I pausen har Tekna og Statnett spandert boller og smoothies. En liten pause der alle må ut av rommet er bra, selv om det kan være vanskelig å frigjøre seg fra spennende oppgaver.

I Statnett startet  Pernille Dørstad og jeg hver kodeklubb med en bitteliten velkommentale hvor vi forteller om hvor nødutganger er, hvor barna skal sitte og hva vi skal gjøre. Viktig at introen er med, men også viktig at den er kort, for her er det ofte utålmodige barn som vil komme i igang fort!

I Sunndalsøra gjorde vi noe lurt: Kodeklubben Sunndal er en meget godt organisert kodeklubb drevet av Leda Moxnes og hennes hjelpere. I stedet for å lage Statnetts egne kodeklubb samarbeidet vi og fikk lov å ta med både Statnett-ansatte og deres barn på Kodeklubben Sunndal sin klubbkveld. Veldig fin kveld der både barn og voksne fra Kodeklubben Sunndal kunne hjelpe “ferskingene” fra Statnett. Alle kodeklubber i Norge er oppmuntret til å samarbeide med lokalt næringsliv og andre kodeklubber, så dette er en fin måte å komme fort i gang på. De frivillige i kodeklubbene kan også bidra med råd og vink om hvordan en kodeklubb bør arrangeres.

Hvordan kommer du i gang?

Kodeklubben og Lær Kidsa Koding har et stort oppgavesett som alle kan bruke. Her finnes mange oppgaver i mange programmeringsspråk. Oppgavene kan søkes opp med alder, språk og annet som kriterier. For de minste kan det være smart å begynne med Code Studio eller Scratch, mens for de som kanskje allerede har noe erfaring, kan det være kjekt med python eller å lage websider.

I tillegg har Kodeklubben egne verdier samt en Code of Conduct og egne etiske retningslinjer som bør følges. Disse kan være nyttige å vise til for å hindre muligheten for trakassering av noe slag.

Sjekk her for å få konkrete tips for hva du bør tenke på når du har en kodeklubb i bedriften.