Årets TV-aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn i krig og konflikt. I samarbeid med  Lær Kidsa koding vil de sette fokus på hvor viktig det er med skoler og skolegang.

– Spillet jeg lager går ut på å bygge en skole for UNICEF. Det gjør vi for å støtte TV-aksjonen. Det er ikke alle som får lov til å gå på skole og det er mange skoler som står tomme og ikke blir brukt, sier Ulrik Bolling Nesheim (10).

        .     

Koder fremtiden

På torsdag gikk startskuddet for samarbeidet mellom Lær Kidsa koding og UNICEF om TV-aksjonen. Vertskap for anledningen var Kodeklubben Blindern, fasilitert av Nora Tessem.

Nå kan små og store over hele landet være med å bygge skoler – ved hjelp av koding.

– Jeg synes det er veldig morsomt å programmere. I dag bruker vi et program som heter Scratch for å lage et spill, sier Lukas mens han tester om koden han akkurat skrev inn i programmet fungerer som den skal. Sammen med bestekompisen sin har han vært på flere kodekvelder allerede.

– Det er ikke så veldig vanskelig å programmere og så er det veldig gøy å lære seg hvordan man kan lage sitt eget spill, sier Halvor mens han rekker hånda i været for å få hjelp av en av instruktørene.

Fakta og alvor i spill

– Lær Kidsa Koding er opptatt av at barn og unge lærer seg å skape noe innenfor den digitale verden. Spillet til TV-aksjonen og UNICEF kombinerer fakta og alvor med spill og underholdning. På den måten gjøres temaet mer tilgjengelig for barn og unge, sier Torgeir Waterhouse, direktør i IKT Norge og en av koordinatorene i LKK. Med-koordinator Simen Sommerfeldt er også tilstede, og hjelper til som instruktør.

Koding er stadig mer populært blant barn og unge. Per i dag finnes det hele 120 kodeklubber landet rundt, der unge kodeentusiaster samles jevnlig for å kode.

 

Barnas fremtid

– UNICEF jobber hver eneste dag for at ikke barn skal få ødelagt framtida si på grunn av voksnes kriger og konflikter. Gjennom årets TV-aksjon skal vi hjelpe like mange barn som det går i barneskolen her i Norge til å få den skolegangen de har rett på. Selv om det å få gå på skole er en selvfølge for de fleste barn her i Norge, er det ikke sånn for barn veldig mange andre steder, forteller Kim Noguera Gabrielli, konstituert kommunikasjonssjef i UNICEF Norge.

– Vi håper dette bidrar til at barn landet rundt engasjerer seg for barns rettigheter, og at mange foreldre der ute tar med barna og går med bøsse søndag 22. oktober, årets viktigste søndagstur, avslutter Gabrielli.

Frivillige kodegrupper – og bidrag til auksjonen

Vi oppfordrer kodeklubber over hele landet til å arrangere lokale kode-samlinger med UNICEF, og organisere bøssebæring til TV-aksjonen. Lær Kidsa Koding donerer i tillegg en KODEKVELD FOR VOKSNE OG BARN som vil bli auksjonert bort under TV-aksjonen på innsamlingsdagen.

Bygg en skole i Scratch

Følg denne linken om du har lyst til å teste ut oppgaven vår til TV-aksjonen. Den er laget av Geir Arne Hjelle.

UNICEF gir oss en mulighet til å hjelpe kidsa i andre land med å lære seg koding!