Vi er overlykkelige over at Lær Kidsa Koding fikk prisen Årets Girl Geek 2015! Dette betyr mye for alle oss, vi har helt fra begynnelsen samarbeidet tett med Girl Geek Dinners, nå benytter vi sjansen til å jobbe enda litt tettere. Allerede i de hektiske minuttene etter prisutdelingen i går knyttet vi kontakter med Girl Geeks for at de skal være frivillige i Kodeklubben.

Kodeklubben ble startet av en Girl Geek, Anne Aaby sammen med Helge Astad. Kodeklubben er inspirert av engelske Code Club, som ble startet av to andre girl geeks: Claire Sutcliffe og Linda Sandvik. Lær Kidsa Koding kom til liv et halvt år senere, med fødselshjelp fra Beathe Due, enda en girl geek. I dag drives Kodeklubber rundt om i landet av girl geeks og de hjelper og støtter oss på alle mulige måter. Bevegelsen Girl Geek Dinners er en bevegelse vi lener oss tungt på og bruker som både inspirasjon og partner.

En god grunn til å samarbeide med Girl Geek Dinners er funnene i en undersøkelse vi har gjort i samarbeid med Prospera(som er ledet av den samme Anne Aaby). Vi har blant annet sett på hvordan vi kan øke jenteandelen i Kodeklubber. Det har kommet frem at en av forutsetningene for at jenter blir med i Kodeklubber og fortsetter å kode etter endt kurs er at de har forbilder og rollemodeller i klubbene. Se også Simens 8. mars hilsen om dette. Vi trenger flere girl geeks i alle aldre for å vise andre damer og jenter at det å bli med i en Kodeklubb ikke er vanskelig eller kun for gutter eller noe annet idiotisk.

Rollemodeller viser seg å fungere: Kodeklubbene med høyest jenteandel er gjerne de som har flest kvinnelige veiledere.

ÅretsGG

Årets Girl Geek 2015 Foto: Nina Nordbø

Så at vi var tre menn på scenen for å ta i mot prisen var kanskje litt overraskende, men i en sal full av IT-ledere er det allerede for sent å være rollemodell. Og det var bevegelsen, ikke menneskene som fikk prisen.

Dataforeningens hederspris gikk til Trygve Mikkjel Heyerdahl Reenskaug. Han holdt en flott tale og beskrev blant annet hvor viktig det var å lære barn å programmere. Han ville ha et samfunn der alle kan kode, at når vi skal sette på vekkerklokka på kvelden programmerer vi den til å ta hensyn til busstider og vær for eksempel. Han ventet på at nå som flere og flere kan kode vil vi på et tidspunkt få en eller flere fantastiske gjennombruddsoppfinnelser, at kode vil ta oss videre inn i fremtiden. Vi skal gjøre alt vi kan for å lage et slikt samfunn, sammen med en hær av frivillige. Vi gleder oss til å ha med Girl Geeks Dinner på denne reisen. Tusen takk for prisen.