Gratulerer med kvinnedagen 8. mars! IT-bransjen er sterkt mannsdominert, og jeg mener vi må få med jentene tidlig for å rette på dette. Gjennom samtaler med andre i Lær Kidsa Koding har jeg dannet meg noen tanker om hvordan vi kan få det til: Få kvinnene i bransjen til å bidra i kodeklubber, og ha opplegg som både jenter og gutter liker.

Og “Lær kidsa koding” er summen av det mange forskjellige aktører gjør. Så lenge folk holder seg innenfor verdiene våre, står alle fritt til lage arrangementer som de vil.

Noen av de første programmererne var damer

Noen av de første programmererne var kvinner

Mor var og er kvinnesakskvinne. Vi hadde “Sirene” og bøker av Marilyn French liggende på stuebordet – omtrent som noen av familiene til kompiser hadde “Det Beste” liggende hjemme hos seg. Vi gikk i 8. mars tog. Jada – vi gikk i 1. mai tog også. Med en slik oppvekst har jeg naturlig nok tanker om hvordan vi kan korrigere for mangelen på jenter i bransjen. To av de som var med og starte bevegelsen har også klare hensikter om få inn flere jenter: Beathe Due var en av de som startet “Girl Geek Dinner” i Norge, og kodeklubbsjef Helge Astad sier han er feminist. Jeg har fått noen innspill fra dem her også.

Egne kvelder for jenter?

Jeg er opptatt av å gjøre dette så musikalsk som mulig. Å oppfordre til en god ting betyr ikke automatisk at vi skal stoppe en annen. Beathe og jeg pratet en gang om at vi kanskje skulle ha egne jentekvelder. Beathe anførte at samtidig som hun ønsker at langt flere jenter vil lære seg IT, mener hun det er feil å ekskludere gutter fra arrangementer. Hun mener gutter og jenter har stor glede av å være på blandete arrangementer og lære og hente inspirasjon fra hverandre – vi må vise alle barna mangfoldet innenfor bransjen vi jobber i, det skal være mulig å holde flere tanker i hodet på en gang.

Forbilder er det som virker

Jeg har en hypotese om at det gjelder å få så mange kvinnelige kodeklubbledere som mulig. Og vi er i gang: Kodeklubben Trondheim ledes av en kvinnelig student, og det var to kvinnelige IT-studenter som dro i gang Kodeklubben Halden. Dette er viktig! For jentene trenger kvinnelige forbilder som kan vise at jenter kan bli noe innenfor IT på sine premisser. Det er så mye som kommuniseres ubevisst når en ung jente møter en kvinne med selvtillit og kunnskap. Som i praksis viser at dette er en vei hun også kan gå. Og som Helge sier: Vi trenger lokale forbilder i vennekretsen og i nærheten, ikke bare de super-IT-damene med toppjobber. “Ho jenta med det blå håret i 7. kan programmere! Har du spilt spillet hennes?”

Tilpasning: Oppgaver som både jenter og gutter liker

Kristine Mesgrahl er bibliotekar i Oppegård, og er en foregangsfigur i å vise hvordan lokale biblioteker kan spille en viktig rolle i Lær Kidsa Koding. Jeg ba naturlig nok om hennes erfaringer da jeg skulle holde foredrag for en bibliotekarkonferanse. Kristine sa at selv om det smerter henne som kvinnesakskvinne å si dette, så må vi kanskje også kunne tilby undervisningsopplegg som er litt mer “jentete”.

På en kodedag i Oslo  nå nylig valgte arrangørene å tiltrekke jenter ved å hente en oppgave fra Disneyfilmen “Frost”. I følge Helge klarte de å få med ca. 30% jenter. Det viste seg da også at guttene på arrangementet var like glade i Anna og Elsa som jentene. Kanskje det viser at variasjon er bra for alle?

600_434264104

Start en kodeklubb for gutter og jenter

Min oppfordring til deg som er IT-dame: Vær et godt forbilde, vær med å lage kodeklubb der du bor, gjerne på biblioteket eller SFO. Vi har et tallrikt nettverk som står klare til å hjelpe dere, og har nylig fått en ansatt som kan bistå med å knytte kontakt og gi tips og råd. Mulighetene er uendelige, og alle små bidrag vil hjelpe til med å få flere jenter inn i bransjen.

Om du er enig i hva jeg skriver: Tweet gjerne en lenke til artikkelen og nevn den på Facebook. Og dersom du GJØR noe lover jeg deg mange tweets, retweets og likes fra oss i Lær Kidsa Koding og Kodeklubben!

like

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] og fortsetter å kode etter endt kurs er at de har forbilder og rollemodeller i klubbene. Se også Simens 8. mars hilsen om dette. Vi trenger flere girl geeks i alle aldre for å vise andre damer og jenter at det å bli […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar