I den første artikkelen viste jeg hvordan en kan få gitt beskjed til en Arduino om at en drar i en spak vha. ComputerCraft. Denne gangen skal jeg vise hvordan du kan gjøre det tilsvarende med ScriptCraft. Det er mange forskjeller:

  • ScriptCraft bruker Javascript som programmeringsspråk. Det vil komme til nytte dersom du skal lage websider, siden all logikk der skrives i det språket
  • Du får tilgang til å hekte logikk på mange hendelser i hele Minecraft, og er ikke begrenset til “Computere” slik som i Computercraft
  • Det er vesentlig enklere å installere
  • Det er basert på bukkit-server, som er den mest populære plattformen for å lage plugins til Minecraft
  • Javascript-utvidelsen er basert på det faktum at det faktisk er støtte for å ha javaScript som scriptspråk i et javaprogram. Dermed har du også tilgang til mange Java-API´er og klasser. Så det er muligheter for å gjøre veldig mye.

Walter Higgins skapte ScriptCraft blant annet for å kunne lære barn koding i CoderDojo. Her ser du en artikkel fra CoderDojo, med noen eksempler på bruk i en kodeklubb-setting. Denne artikkelserien ser ellers ut til å være en fin ressurs for “modding” av Minecraft generelt. .

Her er en video som viser noe av hva en kan få til med ScriptCraft:

Installasjon

Dette er delvis oversatt fra den engelske veiledningen. Om du har noen Minecraft-kyndige barn er det gjort på 1-2-3

  1. Siden dette er en server-versjon, må du skaffe deg en bruker hos Minecraft – men det hadde du kanskje? Det er en engangskostnad på ca. 175 kroner. Så må du installere den vanlige Minecraft-klienten og sjekke at den virker. Det er en fordel om du har installert Java på forhånd, og du trenger ikke være redd for sikkerhetshull – her skal programmene kjøres lokalt
  2. Så må du installere Bukkit Server. som altså er en versjon av Minecraft hvor du kan legge inn plugins. Du kan laste den ned herfra
  3. Neste skritt er å laste ned ScriptCraft – altså den plugin’en som lar deg kontrollere Minecraft ved hjelp av JavaScript. Det er en enkelt jar-fil som du kopierer inn i plugins-katalogen til bukkit server.
  4. Gå til http://scriptcraftjs.org og sjekk alle de fine eksemplene. Du kan for eksempel styre en drone som bygger ting i minecraft, eller kalle på enkle kommandoer som lager fyrverkeri, arrangerer snøballkamp, eller bygger et slott!

Her er Javascript-versjonen av programmet

[gist id=”8566683″]

Kildekoden på Arduino er identisk med den forrige artikkelen, og så må du huske å kjøre den samme shell-kommandoen.

Neste skritt: Internet of things

Siden jeg sitter og pusler litt med Internet of things om dagen, spurte jeg på forumet til ScriptCraft om hvordan en kunne koble seg til MQTT fra ScriptCraft. MQTT er blant de ledende standardene innenfor feltet. Det var ikke helt rett fram, så Walter Higgins laget det like gjerne som en utvidelse til ScripCraft! Dermed kan vi koble Minecraft med sensorer og brytere i hele huset. Eller koble sammen flere minecraft-verdener på forskjellige PC´er – i forskjellige byer! Jeg har laget en demo av konseptet, og pusler med en artikkel om dette også.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar