kartPå mandag 9 desember starter vi med kodetimen. Kodetimen er en skoletime med programmering som alle lærere & elever i Norge kan gjennomføre, lære av, kose seg med & bli inspirert av! Dette kan bli den viktigste skoletimen i 2013, og en enorm inspirasjon for 2014! Herved en stor takk & lykke til alle lærere, og elevene deres, som gjennomfører kodetimen neste uke, her kan du se en oppdatert liste over heltene som skal gjøre dette.

Og til alle skoleeiere og skoleledere der ute (som må ta mye mer ansvar enn de gjør nå) – les mer om kodetimen, det er helt gratis og alle nødvendige ressurser er lett tilgjengelig på nettet!

Kode – språk for å snakke med maskiner – er noe av det viktigste språket vi kan lære. Vi skal ikke bli programmerere alle sammen, men vi skal delta i samfunnet, styre maskiner, stole på maskiner, utvikle demokratiet, effektivisere velferdsstaten og ytre oss. Uten kode finnes hverken demokrati, ytringsfrihet, personvern, velferdsstat eller evne til å beherske egen rolle i vårt digitaliserte samfunn.

Gjennom historien har mennesker lagt ned mye ressurser, tid og konsentrasjon i å lære språkene de har rundt seg. Det har handlet om alt fra å lese og tolke dyr (viktig å se forskjell på en sovende & angripende mamut) og vær til å utvikle og forstå hverandres muntlige og skriftlige språk.

I dag er det selvsagt, men desverre ikke for alle (enda), at kode – maskinenes og menneskenes felles språk – må stå høyt på agendaen. Når skoler i 2013 ikke har kode på pensum og programmering som aktivitet, er det omtrent som om skriftlig norsk ikke var pensum. I dag lærer barn og unge å være brukere (les: å lese) både i og utenfor skolen, men de lærer ikke å være skrivende skapere, utviklere og problemløsere (les: å skrive).

Høsten 2013 begynte mange studenter på IT- og andre realfagsstudier ved studiesteder over hele Norge, uten å kunne grunnleggende programmering. Det er som om deres studentkollegaer på Norsk, og andre språkstudier, ikke kunne skrive. Hvis det ikke er plass til mer fag og undervisning i skolen, har vi nå følgende utfordring: hva skal ut? Det er nok mange meninger om det, men det er fremstår som opplagt for meg at hvis vi ikke har plass til mer språktimer i skolen, må noen av de språktimene vi har i dag fylles med kode (ja, det betyr at maskin-menneske språk skal erstatte menneske-menneske språk i skolen). I tillegg skal koding inn i mange fag for å styrke fagene og lettere nå målene i for eksempel matte.

Koding og programmering er strukturert kommunikasjon, problemløsing, matte, kreativitet, innovasjon. Det gir umiddelbar tilbakemelding, er sosialt, internasjonalt & i tillegg er det veldig gøy… det bør være opplagt for alle at kode skal ha en sentral plass i skolen.

Har vi råd til å bare drive med “menneskespråk” i skolen? Det enkle svareret er: NEI!  Det litt lengre svaret er at vi må jobbe med maskin-menneskespråk, dvs kode, i skolen!

Kodetimen er en flott start. Neste år forventer vi mye av norske skoler, norske skoleeiere (og hvis de ikke tar grep må vi kanksje revurdere eierskapsstrukturen), og vår nye kunnskapsminister. Han får sin egen kodetime snart, da kan han også med varmt hjerte snakke om koding neste gang han diskuterer realfag på debatten. Da vil vi også kunne få en debatt om realfag, kompetanse og læring som har tatt noen steg fremover fra debattene de siste tiårene.

Neste uke tar lærere ansvar og sørger for at klasser ved disse skolene deltar i kodetimen:

Løken skole, Gran Ungdomsskole, Neverdal, Grinde skule, Grålum barneskole, Førland Skule, Løvås oppveksttun, Seljestad barneskole, Saltveit skole, Rossabø, Ådalsbruk skole , Vollen, Markaplassen skole, Vingrom skole, Tislegård ungdomsskole, Ølve Montessoriskule, Eltonåsen skole, Ringstabekk ungdomsskole, Sogstiskole, Brundalen skole, Teknologiskolen Hundsund, Grinde Skole, Slåtten skule, Stavset skole, Nypvang skole, Brakahaug skole, Tingsaker skole, Ranheim skole, Saltveit skole, Espa skole og barnehage, Bleiker vgs, Follese, Brundalen skole, Tingsaker skole, Sentrum skole, Grinde skule, Lødingen barneskole, Fjerdum skole, Bleiker vgs, Bodøsjøen skole, Son skole, Sky skole, Ryenberget skole, Brundalen skole, Brattås skole, Stange ungdomsskole, Konnerud skole, Greverud skole, Østvang skole, Elvebakken skole, Vålerenga skole, Jar skole, Konnerud skole, Elvebakken skole, Brevik skole, Lilleaker skole, Lyngdal ungdomsskole, Skogmo skole, Grinde skule, Bjøråsen skole, Sande skole, Kattekleiv barnehager, Jostedal skule, Narvik videregående skole, Geilo skole, Hundsund Ungdomsskole, Ringstabekk ungdomsskole (det kommer stadig til klasser, dette er de som var på lista ca 11.00 fredag 6. desember)

– Foreldre, elever, skoleeiere og egentlig alle bør takke og bli inspirert av innsatsen som gjøres her – takk!

Er ikke din skole på lista? det er ikke for seint, se her om hvordan skolen din kan være med.

Se også denne filmen fra code.org om kode som språk, et viktig språk, det viktigste språket?

Kodetimen er en skoletime med programmering. Elevene får erfare at alle kan oppleve mestring og skaperglede. Hjelp til med å bringe Norge inn i det 21. århundre! Vi oppfordrer alle skoleklasser i Norge til å la elevene prøve å programmere i en skoletime i uken 9-13. desember. Undervisningsoppleggene skal være så selvforklarende at det blir minimalt behov for støtte fra læreren. Her er en ensiders intro til kodetimen, og her er et informasjonsskriv som er rettet til skoler.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] LKK er i høyeste grad en slik en og de sitter med praktiske erfaringer gjennom kodeklubber og kodetimen som stat, kommune og skoler snarest må involvere seg […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar