9. klasse på Ellingsrud begynte å føle seg ferdig med Scratch og var klare for å gå over til tekstbasert programmering. Undertegnede og faglærer Marina Nasi testet ut den første øvingen fra kodeklubben.

Jeg demonstrerte litt live-koding ved å løse den første Euler-oppgaven i Python. Resultatet var ikke helt det jeg håpet på:

– Du, er ikke det der sjukt vanskelig?
– MÅ du programmere på engelsk?

20131030_135902Jeg måtte forklare at alt som er kult er vanskelig, men at det går an å begynne lett og at man blir bedre ved å øve seg. Tror de kjøpte forklaringen, de gav ihvertfall ikke opp.

Elevene startet med å laste ned og installere Python 3 og IDLE. Det var litt fikling i starten med installasjon og editering av tekstfiler. De som var nøye på å følge instruksjoner raste i fra de som ikke var like nøye med å lese forklaringen steg for steg, men etterhvert var alle i god gang med å programmere streker på skjermen i Pythons Turtle modul. Det meste av feil bestod i at man skrev i feil vindu, slet med å lagre filer og tilsvarende. Det er lett å løse med litt veiledning, men det krever at man er tilstede for å unngå at ting stopper opp. Selv hadde jeg tenkt at det var en fin oppgave siden den bygger videre på en del elementer fra Scratch-øvingene, men jeg tenkte at den kunne bli kjedelig. Det viste seg at jeg hadde undervurdert ungdommens kreativitet.’

– Denne går bare fire ganger, hvordan får jeg den til å gå evig?
– while(True):, skjøt jeg inn
– Fett… (hacking…)
– SJEKK HER A!
– Hvordan fikk du til det? Slutt og vær så j@€vlig geni, ‘a!

Og så var de i gang. Spurte etter tilfeldige tall. Tilfeldige farger. Det endte i et fyrverkeriet av underlige figurer, mer eller mindre planlagt datakunst. Friminuttet ble lett ignorert av samtlige, og da jeg måtte gå var timen på overtid og ingen viste tegn til å gi seg.

20131030_135835

En av mange figurer som elevene laget. Oppgaven var å lage en trekant, men det ble fort for kjedelig for den gjengen her…

3 replies
  1. Bjørn S. Erga
    Bjørn S. Erga says:

    Indre motivasjon i alle fag. Tommel opp, og kjør på. Vi andre skal henge oss på. En stor “Win” for koding som aktivitet. Dette bidrar til å bygge ned fremmedgjøring, og jeg håper også lærerne blir fanget og inspirert av giret til elevene.

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar