Vi har inngått et samarbeid med den anerkjente kursleverandøren Programutvikling om å ha en spesiell kodekveld for voksne og barn i forkant av konferansen “Norwegian Developer Conference” (NDC).

Vi er så heldige å få med oss Linda Sandvik – medgründer av Code Club i England. Code Club har nå etablert seg på over 750 skoler i England.

Codeclub

Vi kommer til å ha fire parallelle sesjoner for barn i forskjellige  aldersgrupper. Som ved forrige kodekveld i Oslo, er målet å gi en god nok introduksjon til at barn og foreldre kan fortsette med å kode når de kommer hjem.

Tid: 11.6.2013 17:30-20:30
Sted: Oslo Plaza
Pris: Gratis!

Program

 • Processing med Roger Antonsen (10 – 100 år)
 • Scratch med Linda Sandvik og Torbjørn Skauli (7-12 år)
 • JuniorKodu med Bjørn Sør-Reime Erga og Øystin Imsen (10-100 år)
 • Minecraft plugins (vi er i samtale med flere) (12-100 år)

Lær deg å programmere med Processing! med Roger Antonsen

clip_image001

Du ønskes her velkommen til et minikurs hvor du kan lære deg å programmere. Dette møtet er rettet mot nybegynnere (både voksne og barn fra ca. 10 år) og krever ingen forhåndskunnskaper. Målet for møtet er å gå gjennom noen viktige begreper innenfor programmering og at alle skal lære seg nok til å lage et spill.

Processing er et språk og utviklingsmiljø som gjør det enkelt å komme i gang med programmering. Det kan lastes ned via http://processing.org/download/. Processing er basert på Java, så hvis du lærer deg Processing, så vil du indirekte lære deg litt Java.

Temaer som blir gått gjennom:

 • variabler
 • datatyper
 • koordinatsystemer, grafikk og skjerm
 • løkker og styring
 • funksjoner
 • strukturering av kode
 • input fra tastatur og mus
 • eksterne biblioteker
 • hvordan bruke Processing
 • noen eksempler på programmer

Forberedelser: Last ned og installer Processing via http://processing.org/download/.

Lære programmering? Start med Scratch! med Torbjørn Skauli og Linda Sandvik

clip_image003clip_image004

Programmeringsspråket Scratch er laget for å være lett og morsomt å lære. Barn kan begynne å lære Scratch fra tidlig barneskolealder, blant annet fordi all tekst er oversatt til norsk. Samtidig inneholder Scratch mange sentrale konsepter i programmering, og det er et anerkjent verktøy for å begynne å lære kunsten å kode. Scratch er gratis, fri programvare. På kurskvelden 11. juni vil dere lære å lage morsomme animasjoner og enkle spill samtidig som vi viser dere noen programmeringsteknikker.

Det viktigste er at vi hjelper dere å komme i gang og viser hvordan dere kan lære mer gjennom å leke med Scratch hjemme.

Torbjørn Skauli er fysiker og arbeider med optikk og kameraer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han er også opptatt av å formidle gleden ved realfag til barn og unge. Torbjørn vedlikeholder den norske oversettelsen av Scratch.

Aldersgruppe: ca. 7 til 12 år

Forberdelser: Scratch er nylig kommet i en ny versjon 2.0 som kjører direkte i nettleseren. Du finner den på scratch.mit.edu: Rull lengst ned på siden og velg Norsk som språk. Følg deretter linken “programmering” øverst til venstre på siden. Da kommer du inn i programredigering, der et vindu på høyre side gir noen tips for å komme i gang.

Prøv gjerne Scratch på egenhånd før kurskvelden. Vi anbefaler at dere oppretter en egen brukerkonto på Scratch sitt nettsted, da blir det lett å lagre programmene. For sikkerhets skyld kan det være lurt å installere forrige versjon også. Den installeres som et vanlig program og ikke er avhengig av nettforbindelse. Når du starter denne versjonen kan du klikke på globusen øverst på skjermen for å velge norsk språk.

JuniorKodu: Vi lager dataspill med Bjørn S. Erga og Øystein Imsen

clip_image002clip_image004

Hvem er vi? Pedsmia er en kunstfaglig og progressiv tenketank. Vår målsetning er å bruke dataspill og spillprogrammering som verktøy for læring i skolen. På vår workshop viser vi hvordan man kan bruke barn og unges engasjement for dataspill som drivkraft for læring.

Hva er Kodu? I Kodu skal du skape din egen verden, enten alene eller sammen med andre. Poenget er at det er du – spilleren – som lager digitalt liv og skaper dine egne regler og lover for hvordan spillet er. Tenk deg alle gangene du har vært frustrert over ting som mangler i dataspill du har spilt før… Nå har du endelig sjansen til å rette opp alle andres feil og skape ditt eget drømmespill. Kun fantasien setter grenser.

Hva skjer på Workshopen?

  1. Kort introduksjon av Kodu (30 min) – hva, hvordan og hvorfor
  1. Vi lager Arkadespill (2 timer)
 • Pong / Air Hockey
 • Pacman
 • SuperMario
  1. MasterClass (30 min) – spilltesting

Aldersgruppe: 10 til 100 år

Obs: Ta med egen PC og ekstern mus

Forberedelser: Deltakere på JuniorKodu laster ned programmet fra KodugameLab. På spillab’en finner man tips, triks, råd og fra erfarne brukere av Kodu. Det er også ønskelig at deltakerne har lastet ned korrekt driver til Xbox-kontrollene som vi bruker til spilltesting og programmering. Det er fullt mulig å kun bruke (ekstern) mus og tastatur som arbeids- og spillredskap, om man heller måtte ønske dette.

Modding med MineCraft – med Thomas Lund Mathisen og Øystein Gulbrandsen

Aldersgruppe: 12 til 100 år

Forberdelser: Last ned MineCraft

For at dere skal få mest mulig ut av Kodeklubb-workshopen i Minecraft vil vi anbefale dere å laste ned og installere en del programvare på PCene dere tar med dere:

Eclipse: http://www.eclipse.org/downloads/
Minecraft: http://minecraft.net
Java: http://java.com/en/download/index.jsp
JDK: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

Plugins:
Server: http://dl.bukkit.org/latest-rb/craftbukkit.jar
Dev kit: http://dl.bukkit.org/latest-dev/bukkit.jar

Modding:
Paint.net: http://getpaint.net
Rar-fil dekompilerte filer:http://www.mediafire.com/download/2454sveuxgnjl50/minecraft_kode_dekompilert.rar

I tillegg har vel de fleste Minecraft. For å lage Plugins (dette blir gjennomgått, men vi rekker nok ikke å lage noe særlig slike på tirsdag) må dere ha Bukkit-server og utviklings-kitet.

Lenker til alle disse ligger også under http://t-nett.com/lenker.html. Der vil det også bli lastet opp en dekompilert versjon av Minecraft som det er lurt å ta utgangspunkt i når man skal modde Minecraft.

Etter hvert vil Powerpointene som blir gjennomgått bli lastet opp på samme side.

Resultatene av programmeringen som blir gjennomgått finnes på http://t-nett.com/eksempler.html.

Temaer som blir gjennomgått:

 • Modding av Minecraft
 • Plugins i Minecraft
 • Hva har Minecraft med læring å gjøre?

Påmelding

Vi ber deg om å velge et spor på forhånd ut fra interesse og alder til barna. Siden det er mange som deltar, ber vi deg om å installere programvaren på forhånd. Informasjon om dette kommer siden. For å ha nok strøm og nett, satser vi på at det kun er barna som bruker datamaskiner. Dere voksne får spørre om å prøve av og til!

Vi samarbeider med Programutvikling om påmelding, og det er først til mølla. Forklaring: Om du kommer med flere barn og skal gå mellom workshops kan du registrere deg som “Companion”. Om du skal sitte sammen med barnet i en workshop ber vi deg om å registrere deg i den workshop´en og ikke som “companion”. Det kommer til å bli frigitt flere billetter etter at NDC har informert sine deltagere. Følg med!

Link til påmelding (Hvis du ikke vil bruke den over :-))

Vi takker Programuitvikling for at de sponser dette arrangementet.

programutvikling

Litt om NDC:

NDC is a professional international conference focusing on everything that’s interesting for developers and everyone involved in the developer space.

NDC Oslo aims to inspire developers and help spread the knowledge in the Norwegian developer community. NDC is proud to be involved in getting more youth introduced to coding through hosting the NDC Code Club on June 11th.

When NDC goes international in London in December we will also host a Code Club for young Londoners.

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] 11. juni arrangerte NDC og Kodeklubben kodekveld på Oslo Plaza. Norwegian Developers Conference – er Norges største .NET og Agile-konferanse, med presentasjoner fra noen av verdens mest kjente utviklere. Vi hadde vår egen kveld på NDC, hvor vi viste fire forskjellige programmeringsspråk: Scratch, Processing, Kudo og Java(Minecraft). […]

 2. […] Vi inviterer til NDC kodeklubben 11. juni […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar