Braksuksess! Norges første Maker Faire ble arrangert denne helgen av Teknisk museum, i samarbeid med Institutt for informatikk. Dette er en festival der skapende mennesker viser fram det de lager. I helgen var det til stor glede for de nesten 4000 besøkende. Dette konseptet, som stammer fra USA, er nært beslektet med “maker”-bevegelsen som ønsker at voksne og barn skal få gjenoppdage gleden ved å lage ting. Skaperne på Teknisk museum fikk fram skapergleden med ting du aldri har sett før: Steampunk-kostymer i blanding med 3D-printere, modelljernbaner, kunstneriske stereofotografier og musikalske installasjoner. Store og små flokket seg sammen rundt tingene og skaperne. Det var også foredrag og workshops. Alle kunne lære å lage børsteroboter, høyttalere og røykring-kanoner.

Tanken bak Maker Faire er naturligvis veldig nær de tankene som inspirerte dannelsen av “Lær kidsa koding!”. Det handler om å sette folk i stand til å være skapere, og ikke bare brukere. Maker Faire viser tydelig nytten av programmering, som var en viktig del i mange av de håndfaste tingene som ble vist fram, fra roboter til blinkende kostymer. Det er ikke tilfeldig at mange LKK-medlemmer også var involvert i Maker Faire. Ungene fikk lære Scratch på en stand der veilederne var fra LKK og Forsvarets forskningsinstitutt, pluss noen av deres tenåringsbarn. Hundrevis av unger fikk lage sitt første program. Responsen tyder på at mange av dem vil fortsette med Scratch når de kommer hjem. I tiden som kommer vil det være naturlig for LKK holde kontakten med maker-bevegelsen og Maker Faire for gjensidig inspirasjon. Det er Maker Faire på gang andre steder i landet også. Sjekk hva som skjer i nærheten av deg, lag en kul ting og still ut!

 

3D-printere er skapernes nyeste verktøy.

3D-printere er skapernes nyeste verktøy.

Her er museumsdirektøren Hans Weinberger sammen med Jon Haavie som stod for arrangementet og LKKs Simen Sommerfeldt

Her er museumsdirektøren Hans Weinberger sammen med Jon Haavie som stod for arrangementet og LKKs Simen Sommerfeldt

Steampunk i massevis.

Steampunk i massevis.

Her er hovedmennene bak arrangementet, Jon Haavie fra museet og LKK-medlem Roger Antonsen fra Institutt for informatikk.

Her er hovedmennene bak arrangementet, Jon Haavie fra museet og LKK-medlem Roger Antonsen fra Institutt for informatikk.

Disse platespillerne, med Arduino inni, spiller rytmene som er tegnet på platen.

Disse platespillerne, med Arduino inni, spiller rytmene som er tegnet på platen.

Også dampmaskiner, naturligvis!

Også dampmaskiner, naturligvis!

Det var også foredrag, her forteller LKKs Torbjørn Skauli om "Kameraer som ser det usynlige"

Det var også foredrag, her forteller LKKs Torbjørn Skauli om “Kameraer som ser det usynlige”

Denne klassikeren var populær blant ungene.

Denne klassikeren var populær blant ungene.

Det var både folk og roboter fra Star Wars.

Det var både folk og roboter fra Star Wars.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar