Verktøy og bøker tilpasset barn etter aldersgrupper

Sider > Wikien vår > Verktøy og bøker tilpasset barn etter aldersgrupper

Formålet med denne seksjonen er å gi en oversikt over ressurser som finnes på nettet, gruppert for ulike aldersgrupper slik at man lett skal kunne komme i gang for sin aldersgruppe.

NB! Minecraft har fått egen side

Bøker

Head first programming with Python
En bok som lærer deg grunnleggende prinsipper om programmering vha. å lage enkle små spill i Python. Den krever ingen forkunnskaper, og vi har selv hatt gode resultater med denne. Passer for 11+ barn som skjønner engelsk. Og voksne!

Hello World!
Computer Programming for Kids and Other Beginners
Lærer programmering via Python. Skrevet av far og 12-årig sønn, passer for barn som skjønner engelsk – “and other beginners.”

For store barn (10+)

Alice
Beregnet for barn fra 13-14 år. Er en visuell editor for 3D-amimasjon, og er ment som en innføring i objektorientert programmering. Brukes bl.a. på mange høyskoler i USA i innføringskurs til Computer Science. Alice2 har bare den visuelle editoren, mens Alice3 også integrerer en editor(Netbeans) som gir brukeren mulighet til samtidig å programmere scenene i Java.

Code Academy
Nettside der en kan ta programmeringskurs i ein serie skriptingspråk, med hovedfokus på JavaScript og Web. Andre språk er Python, Ruby og PHP. Sidene er enkle å bruke og fører fram til endelige resultat som websider og lignende.

Greenfoot
Greenfoot er et enkelt visuelt program som hjelper deg på veien mot å lære å programmere i Java. Det minner veldig om Scratch og kan enkelt brukes som en god læringsplattform for barn/ungdom.

BlueJ
Fra samme gruppe som har laget Greenfoot. Ligner mer på en profesjonell editor, og er beregnet på videregående brukere.

Small Basic
Microsofts programmeringsspråk rettet mot barn. Programvare, opplæring og mange eksempler for å lære å programmere.

Code Hero
Spill for å lære å programmere spill. Man kan lage spill som går mot de fleste plattformer som finnes der ute, inkludert Web. Bygd på Unity3D.

Lego Mindstorms
Robotløsning basert på Lego hvor man har en styringsenhet som man kopler til sensorer, motorer og deretter bygger roboten rundt av Lego-deler tilpasset dette.

Microsoft Robotics
Visuelt verktøy for programmering av roboter – kan brukes sammen med blant annet Lego Mindstorms og Kinect.

Hakutzi Warrior
iPad-spill som lar barna programmere roboter med javaScript

Blockly
Grafisk, web-basert programmering, f.eks. Maze. Lettere nivå passer kanskje for litt yngre dersom noen har tid til å oversette til norsk.

Programmering i Visual Basic 2008
Denne artikkelserien tar for seg Visual Basic fra nybegynnernivå. Man lærer seg å lage sin egen nettleser allerede i løpet av 3 skarve sider med opplæring. Raske resultater er med på å motivere for videre koding og modifisering av kode for egne eksperimenter.

RPG Maker
Mange kjente indie-spill i Pokemon-sjangeren har blitt laget med RPG Maker, som er et slags 4.-generasjonsverktøy. Mye mat for den kreative sjel her. Man trenger ingen kodekunnskaper for å lage spill med denne, men logikken som ligger under her er selvsagt nært opp til programmering og kan trigge kodelysten.

Colobot
Colobot var eit strategi/ressursspel gitt ut i 2001, med ein ny versjon i 2005 kalla Ceebot og gitt ut som open kjeldekode i 2012. Det gjekk an å spele originalen utan å programmere, men det var meir givande om ein progammerte maskiner og robotar til å hjelpe. Ceebot var fokusert mot å lære bort programmering, med eige opplegg..

Quest
Her kan du på en enkel måte lage interaktive, tekstbaserte eventyr a la spillene fra riktig gamle dager. Last ned programmet for windows eller lag de online. Foreløpig ikke på norsk (kan oversettes manuelt).

BlitzBasic
Blitz Research Ltd er en programvare utviklingen selskapet dedikert til å bringe deg det beste innen spill programmeringsverktøy.
Blitz produkter er Blitz3D for 3D-spill, og BlitzPlus for 2D-spill og enkle grafiske programmer. Begge er sterkt egnet til nybegynnere til spill utvikling.

Robocode
Robocode handler om å programmere en robottanks til å bekjempe andres egenprogrammerte robottankser på et begrenset område. Tanksene programmeres i Java eller C#.Net (ser sånn ut). Robotene kommer med en basiskode som kan utvides. Brukerne kan også laste ned mer avanserte roboter der de kan modifisere koden.

Minetest
Friprog Minecraft klone. Her kan en lage plugins, men også se på og forandre selve spillet. Spillet er skrevet i C++ og plugins/mods er skrevet i Lua.

Godot
Friprog spillutviklingsverktøy, lignende Unity. Ganske ferskt, så dokumentasjon er noe dårlig akkurat nå (2014-05-24).

Yngre barn (6-10)

Cargo-Bot
Oppgaveløsningsspill for iPad hvor man lærer en robot å gjennomføre ulike operasjoner.

Kodu Game Lab
Visuelt verktøy for å lage spill for PC og Xbox. Kodu har et eget community med diskusjonsforum, ressurser for opplæring og videoer på youtube.

Scratch fra MIT
Programmeringsspråk med eget visuelt verktøy for både Mac og PC som gjør det enkelt å lage programmer. Scratch har et raskt voksende samfunn rundt seg.

Scratch 2.0 Beta
Scratch 2.0 er nå i beta og kan kjøres i skyen(!).

Snap! Build Your Own Blocks
Klossprogrammering. Ligner Scratch og kan kjøres på internett eller fra egen datamaskin/server.

Tynker
Scratch-aktig verktøy som kjøres direkte i nettleseren; i skyen. Basert på web-teknologier (html, css, javascript).

KidsRuby
Gjør Ruby tilgjengelig for barn med eget program for å skrive kode. Kan brukes til å lage spill, styre roboter som f.eks. Orbotix.

Hopscotch
App for iPad sterkt inspirert av Scratch, men med events som tilt fra padden.

RUR-PLE
Python learning environment(PLE). Du programmerer en robot sin tur gjennom byen, vannrett og loddrett. Websiden gir oppgaver som skal gjennomføres.

Dataknøtter (3+)

Turtle
Turtle er et programmeringsverktøy der en ser resultatet av programmet i en tegning, da programmet beskriver hvordan en skilpadde skal bevege seg og hvilke farger og slikt som skal brukes.  Det finnes mange implementasjoner for forskjellige plattformer.  Språket er løst basert på Logo.

Move the Turtle
Lærer barn det grunnleggende innen programmering, for iPhone og iPad.

KTurtle
For KDE (Linux, Windows, etc) – fra KDEdu

light-Bot
Online for PC/Mac og kan også lastes ned gratis fra Play Store for Android. Her kan man programmere en virtuell robot med ulike kommandoer man drar inn.

Robo Logic
Kopi av light-Bot. Finnes for både iPhone og iPad i en HD utgave.